Articole

Cantarul comercial si cantarul industrial – tipuri de cantare comerciale

Cantarul macara TN-6T

Cântarul electronic modern din zilele noastre, care asigură rezultate precise de cântărire într-un timp rapid, își are rădăcinile strămoșești în Egipt în mileniul al patrulea î. Hr. Balanța primitivă utilizată de egipteni era folosită pentru a cântări și compara produse destinate trocului, dar și pentru a determina masa prafului de aur pe care îl primeau, uneori, vânzătorii în schimbul bunurilor. Instrumentul avea o acuratețe de aproximativ 99%, după cum le plăcea egiptenilor să se mândrească. Tot acestui popor îi datorăm și conceptul utilizării greutăților pentru a afla masa unui produs în urma echilibrării balanței.

Cantarul industrial este unul dintre principalele tipuri de cântare existente pe piață în prezent. Acesta este un instrument pentru determinarea masei corpurilor care se folosește în diverse ramuri ale industriei: transporturi, industria auto, agricultură, logistică, depozitare, în lanțul de aprovizionare, deșeuri și reciclare. Așadar, se deosebește de cântarul comercial prin faptul că are o capacitate de cântărire mult mai mare, astfel că poate fi utilizat pentru produse mai grele și voluminoase.

Companiile au numeroase opțiuni în prezent atunci când trebuie să aleagă tipul de cântar potrivit activității lor. Cântarele comerciale sunt utile în comerțul alimentar, industria farmaceutică, comerțul cu amănuntul și altele, în timp ce cântarele industriale sunt potrivite în industria minieră, în domeniul construcțiilor, industria chimică și alte domenii care necesită cântărirea unor corpuri/obiecte voluminoase.

Citește în continuare câte tipuri de cântare industriale există, care sunt aplicațiile acestora, după ce criterii trebuie alese, dar și alte informații utile. 

1. Tipuri de cântar industrial

a. Cântar platformă de podea

b. Cântar palet

c. Cântar macara

2. Ce sa luați în calcul atunci când cumpărați un cântar industrial

a. Destinația

b. Greutatea suportată

c. Certificare și omologare metrologica

FAQ – întrebări frecvente despre cantarul comercial

1. Tipuri de cântar industrial

În funcție de aplicațiile și scopurile pentru care au fost concepute, cântarele industriale sunt de mai multe tipuri: cântar platformă de podea, cântar palet și cântar macara. Acestea sunt principalele trei tipuri, însă mai există și alte modele precum cântare pentru vehicule, cântare pentru containere, cântare feroviare, etc.

a.  Cântar platformă de podea

Cântarul platformă de podea este un dispozitiv de măsurare cu o suprafață plană concepută pentru determinarea greutății obiectelor, care nu pot fi cântărite cu un cântar comercial obișnuit. Cântarele din această categorie au o capacitate de cântărire ce pornește de la 60 kg și ajunge până la 5000 kg în funcție de modelul ales.

cantar platforma

De regulă, cântarele platformă sunt utilizate în depozite și magazine mari unde se primesc cantități mari de mărfuri. Se împart în două tipuri: mecanice și electronice. Cele mecanice sunt mai ieftine, însă în ultima perioadă au început să fie mai folosite modelele electronice grație rapidității și acurateței datelor.

Un cântar platformă de podea este format din mai multe componente:

  • platforma de măsurare: suprafața plană unde sunt așezate obiectele ce trebuie cântărite;
  • indicatorul de greutate: are rolul de a afișa valoarea greutății obiectelor cântărite;
  • senzori de greutate: au funcția de a detecta schimbările în greutate, după care transmit aceste informații către indicator;
  • cadrul de sprijin: susține platforma de măsurare și oferă stabilitate cântarului.

b.  Cântar palet

Un cântar palet reprezintă un tip de cântar industrial fabricat special pentru a măsura greutatea produselor transportate pe paleți. De obicei, acest tip de instrument este utilizat în industria produselor alimentare, a materialelor de construcții sau a altor obiecte cu greutate mare. Acesta poate fi instalat în fabrici, depozite sau platforme de încărcare/descărcare. Așadar, poate fi folosit la toate tipurile de activități ce necesită cântărirea produselor depozitate pe paleți sau care se află deja ambalate pe paleți, în funcție de situație.

Un beneficiu important al acestui instrument este că pe el poți cântări mai ușor mărfuri paletizate decât pe un cântar platformă. Pe cel din urmă este necesar ca paletul să fie urcat și coborât pe rampe, ceea ce înseamnă că trebuie depus un efort fizic mai mare. Totodată, costul cântarului cu rampe este mai mare.

Cântarul palet are o platformă mare și solidă, un indicator de greutate care are rolul de a indica valoarea greutății produselor cântărite, senzori de greutate și cadru de sprijin. 

c.  Cântar macara

Cântarul macara este un tip de cântar industrial montat pe o macara, folosit pentru a măsura greutatea obiectelor suspendate prin intermediul unei macarale. Instrumentul poate fi utilizat în fabrici, depozite și porturi pentru a determina greutatea produselor sau a containerelor înainte de a fi mutate ori transportate. De regulă, aceste cântare electronice sunt folosite pentru cântărirea încărcăturilor nestandardizate.

Cântarul macara este format din senzori de greutate, indicator de greutate și cablu de măsurare si vine cu cele 2 carlige de ancorare.

Cantarul macara TN-6T

Un cântar macara modern poate fi dotat cu o serie de caracteristici utile:

  • afișare digitală a greutății: indicator cu afișare LCD ori LED;
  • funcție de imprimare a rezultatelor măsurătorilor;
  • conectivitate la calculator (posibilitatea de a transfera datele);
  • funcția de auto-calibrare pentru a asigura precizie și stabilitate;
  • funcții avansate de afișare: afișarea valorii nete, a valorii brute, a unității de măsură, etc.

Toate aceste funcții moderne pot fi de mare ajutor în activitatea comercială, susținând o companie să ocupe câțiva pași importanți în fața concurenței.

2. Ce sa luați în calcul atunci când cumpărați cantarul industrial

Calitatea unui cântar industrial este extrem de importantă în comerț, astfel că este necesară o informare temeinică în privința brand-urilor, a magazinelor distribuitoare și a caracteristicilor produselor. Un instrument care nu este de calitate îți poate îngreuna activitatea comercială zilnică fie printr-un ritm lent de afișare a greutății mărfurilor, fie prin afișarea unor valori eronate.

Ca să cumperi cantarul industrial potrivit pentru tipul tău de afacere, trebuie să ții cont de câteva criterii principale care îți vor ușura sarcina, precum: destinația, greutatea suportată și certificarea și omologarea.

a.  Destinația

Domeniul în care va fi utilizat cantarul industrial este primul criteriu de care să țineți cont atunci când îl cumpărați. Spre exemplu, dacă trebuie cântărite produse depozitate pe paleți, atunci cea mai bună alegere este un cântar palet. În schimb, dacă administrați activitatea unui magazin mare în care intră aproape zilnic o cantitate mare de mărfuri, atunci investiți într-un cântar platformă de podea.

Totodată, mediul în care urmează să fie folosit este important de analizat (umed, uscat). Într-un mediu umed este util un aparat de cântărire care este dotat cu protecție împotriva apei și a umezelii. 

b.  Greutatea suportată

Capacitatea de cântărire este alt criteriu important ce nu trebuie neglijat la alegerea cântarului industrial. Așadar, asigurați-vă că instrumentul poate cântări în limitele necesare activității companiei. În cazul în care cântăriți mărfuri care ating în jur de 100 – 150 kg, atunci aveți nevoie de un cântar cu o capacitate de cel puțin 200 kg.

Trebuie identificate necesitățile firmei, dar și obiectivele pentru viitorul apropiat. Spre exemplu, dacă se ia în considerare extinderea activității fabricii ori a depozitului, atunci cu siguranță va trebui să vă îndreptați atenția spre un cântar industrial cu o capacitate mai mare de cântărire. 

 

c.  Certificare și omologare metrologica

Alegerea unui cântar, indiferent că este cantar industrial ori comercial, se face și în funcție de omologare și de certificarea metrologică. Certificarea metrologică a echipamentelor de cântărire este obligatorie dacă acestea sunt utilizate în scop comercial.

Omologarea cântarelor industriale înseamnă verificarea și acordarea unui certificat de către o autoritate competentă, care atestă faptul că instrumentul respectiv îndeplinește standardele tehnice și metrologice stabilite. În România, această autoritate este Institutul Național de Metrologie. Omologarea garantează utilizatorilor că aparatul funcționează corect și că indicațiile acestuia sunt exacte.

La Cronos Evolution Distribution avem doar cântare omologate, cu verificare metrologică și garanție valabile 12 luni de la data achiziționării.

Alte aspecte importante de luat în considerare la achiziționarea unui cântar industrial: gradul de precizie, durabilitatea în condiții industriale dure, cat de ușor este de utilizat interfața cantarului de către operatori, conectivitatea (în cazul în care doriți să transferați date ori să conectați cântarul la alte echipamente).

 

FAQ – întrebări frecvente despre cantarul  comercial

1.Ce înseamnă oz la cântar?

Oz este o unitate de măsurare a greutății, care reprezintă 1/16 dintr-un pound (lb). Un oz este echivalent cu 0,0283495231 kilograme. Oz este des utilizat în S.U.A pentru cântărirea produselor alimentare, a materialelor mici și a altor obiecte.

2. Ce înseamnă lb la cântar?

Lb reprezintă pound-ul sau livra și este o unitate de măsură standard utilizată în S.U.A și în alte țări pentru a măsura greutatea obiectelor. Un pound este echivalent cu 0,45359237 kilograme.

3.Cât costă un cântar electronic?

Costul unui cântar electronic poate varia în funcție de mai mulți factori: capacitatea de cântărire, precizia, brand-ul și funcțiile suplimentare. În general, un cântar  industrial poate costa între 700 și 4000 lei sau chiar mai mult, în funcție de caracteristicile lui.

4.Cât costă omologarea unui cântar electronic?

Omologarea unui cântar electronic poate varia în funcție de următoarele aspecte: tipul de cântar, capacitatea de cântărire, precizia, caracteristicile suplimentare și laboratorul de metrologie. Este esențial să se verifice costul cu laboratorul de metrologie sau distribuitorul cântarului pentru a obține o estimare exactă a costului omologării.

5.Ce înseamnă cântar omologat?

Cântarul omologat este un instrument care a fost verificat și acreditat de către o autoritate competentă. Certificatul de omologare atestă acuratețea și precizia aparatului.

6.Ce înseamnă omologare?

Omologarea este un proces prin care se verifică dacă un produs respectă standardele impuse de autorități pentru siguranța și calitatea acestuia.